Relatii parinti-copii.. Un produs Blogger.
RSS

Cum ii spui copilului despre sex?



Mai devreme sau mai tarziu, momentul cand va trebui sa ii spui copilului despre sex va veni. Incearca deci sa te gandesti la ce ai de spus pentru ca va trebui sa fii pe faza atunci cand te va intreba: "Cum se nasc copiii?" sau "Ce inseamna sa faci sex, am vazut la televizor cum se pupau dezbracati un barbat si o femeie?".

Stiu, acesta nu este un subiect comod si este unul dintre subiectele despre care nu ai fi vrut sa vorbesti niciodata, mai ales cu odrasla ta. Sau te-ai gandit ca mai este timp, pana va creste mare! Dar timpul trece ;)

Si nu este o varsta optima pe care trebuie sa o aiba copilul pentru a-i vorbi despre cum se nasc copiii.

Povesta cu barza cade. Cauta altceva. Aceasta explicatie poate functiona la varste mici insa, mai tarziu, va trebui sa fii sincera cu copilul tau si sa elimini elementele de rusine pe care inca le mai aduc discutiile despre acest subiect.

Incearca sa te comporti natural. In momentul in care copilul va auzi pe cineva vorbind despre sex si te va intreba, este mai bine sa-i explici sincer, pe loc, fara sa te rusinezi sau sa te enervezi si sa-l faci sa simta ca este un subiect tabu. Fiecare parinte are o experienta diferita despre prima discutie delicata cu micutul. Dar dupa ce au trecut de ea, multi iti vor spune ca nu e atat de rau pe cat te gandesti. Nu intra in panica daca copilul te intreaba brusc “cum s-a nascut”. Urmeaza-ti instinctele si da-i un raspuns.

Nu minti copilul. Cu cat esti mai deschisa si mai sincera, cu atat ii vei oferi copilului tau mai multe cunostinte, care il vor ajuta sa creasca frumos si sa aiba o atitudine deschisa fata de tine.

Copilul nu trebuie mintit daca are o banuiala si intreaba. I se poate explica totul! Explica-i pe limba lui care e diferenta intre organele sexuale feminine si masculine, dar nu folosi diminutive sau alte apelative atunci cand ii vorbesti despre ele. Inca ceva important: raspunde-i adecvat varstei lui, adaugand detalii despre relatiile intime si conceptie pe masura ce creste. Raspunde-i complet, eliminand confuziile din capul lui si acoperind tot necesarul de informatii.

Fii sincera si nu ezita oricat de multe intrebari ti-ar adresa micutul. Meseria de parinte nu vine cu un manual de reguli si nici cu garantia ca vei stii sa le faci pe toate bine. Este important insa ca un copil sa inteleaga cat mai clar ce este sexul si de ce este el rezervat adultilor. Nu trebuie prezentat ca un tabu, ca ceva imoral sau periculos, ci ca un element natural al vietii.

Educatia sexuala timpurie este importanta pentru dezvoltarea copilului si il va feri pe micutul tau de eventuale abuzuri, traume sau incertitudini marcante cand va ajunge la maturitate.

Asadar, cand incepe sa puna intrebari, POTI si TREBUIE sa ii vorbesti copilului despre sex. Face parte din responsabilitatile unui parinte.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu