Relatii parinti-copii.. Un produs Blogger.
RSS

Alimente sanatoase. Adevarul despre unt


Cine este untul? Este untul un aliment sanatos, in ciuda discutiei legate de colesterol? Tehnic vorbind, untul este o grasime de origine animala, valoroasa, cu un raport intre acizii grasi esentiali echilibrat.

Totusi, in ciuda continutului de colesterol, untul este o buna sursa de grasimi, vitamine liposolubile, minerale, in comparatie cu grasimile artificiale (margarina, shortening-uri). Consumul moderat de unt de catre persoanele sanatoase si active nu este daunator, daca nu depaseste cantitatea de 40g unt/zi.

Totusi, de ce e untul este atat de bun?

Hai sa vedem cateva explicatii:
- grasimea untului are tendinta de a creste colesterolul bun (HDL), care ajuta protectia impotriva infarctului miocardic si accidentului vascular cerebral.
- untul contine acizii linoleici conjugati care au si capacitatea de a stimula dezvoltarea muschilor, inhiband depunerea grasimilor si ingrasarea.
- lecitina continuta in unt are de asemenea efect in impiedicarea depunerii grasimilor in artere, dar si efecte benefice asupra memoriei si capacitatii de invatare.

De aceea untul este indicat copiilor si nu poate fi, in nici un caz, inlocuit de margarine! Nu dati mai ales copiilor margarine!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu